Project Vaas Stippen

Wilt u zelf ook aan de gang? Klik dan hier voor startpakketten.

Zo kwam de vaas uit de kringloopwinkel. 
Hij was iets beschadigd aan de rand van de opening en kostte slechts 2,50 euro.

Ik heb voor de cirkels gebruik gemaakt van deze sjablonen.
Als je ze vastplakt met Washitape, kun je ze steeds opnieuw gebruiken. 
Je krijgt sjablonen gratis geleverd bij de startpakketten.
Ook is een A4-vel met nog meer maten te bestellen.

Je plakt het grote sjabloon met washi-tape vast op de vaas op de gewenste hoogte. In het midden van het sjabloon plaats je een klein stipje porseleinverf.
Nu moet je op de hoogte van de stip een lijn trekken over de hele vaas (zie foto). Ik heb dit samen met René gedaan. Hij legde een potlood op een stapel boeken en hield het potlood vast (punt op vaas). Ik draaide de vaas rond. 

Meet langs de lijn de omvang van de vaas en verdeel dit in het aantal vlakken wat je wilt gebruiken.
Voorbeeld: 
Omtrek vaas = 53 cm.
Minimale breedte = 10 cm (afhankelijk grootte sjablonen).
Er kunnen dus 5 cirkels in. 
Voor gelijke verdeling: 53 / 5 = 10,6 cm. 
Daarom zet je 10,6 cm op de lijn weer een stip. En zo ga je door!
Op deze manier heb je aan 1 sjabloon genoeg en klopt het precies. Meten is weten! Bespaar je het gedoe van uren bezig zijn met de verdeling van meerdere sjablonen!
Als de stipjes zijn gedroogd, veeg je de potloodstrepen weg. Plak het sjabloon zodanig dat je het stipje in het midden hebt. Ik gebruik hiervoor Washitape.
Zet rondom stippen in het gewenste formaat bij de pijltje.
Verwijder daarna het sjabloon.
Plaats stippen tussen de andere stippen.
Kijk voor het maken van deze cirkels mijn YouTube filmpjes.
Hier zie je hoe ik met de binnenring bezig ben. Hier gebruik ik sjabloon 4 voor de binnenring. Let op dat de stip precies op het kruisvlak van de lijnen zit. Dit hoeft niet altijd het midden van het gaatje te zijn.
Ik heb onder de vaas een kussen liggen, dat voorkomt kramp je in je hand en werkt veel relaxter.
De cirkel maak ik helemaal af, voordat ik met de volgende cirkel  verder ga. Ik wacht niet totdat de verf gedroogd is, maar föhn de verf droog. Hierdoor komen er geen kuiltjes in de verf.
Je kunt natuurlijk 6 keer dezelfde cirkel doen. Ik heb er voor gekozen om wel steeds dezelfde sjablonen te gebruiken en dezelfde maten stippen voor de buitenring maar verder is iedere cirkel toch weer tikje anders. Doe wat je wilt. Niets is fout, het is alleen anders.
De vaas heeft een dag in de vensterbank gestaan. Ik was er niet uit of ik de vaas zo zou laten of dat ik aan de onderkant ook cirkels zou doen of dat ik hem zou opvullen met stippen. 
Ik koos voor het laatste. Ik heb zoveel mogelijk stippen gezet met 1 maat, tot waar de ringen bij elkaar kwamen. Daar ben ik door gegaan met een maatje kleiner.
Toen besloot ik dat ik de bovenkant ook van een rand wilde voorzien. Gelukkig was de opening net iets groter dan het sjabloon. Ook weer met een stuk Washi-tape vast geplakt.
De basis staat.
Hoeveel tussenstippen ik zet en waar en hoeveel lagen, denk ik niet over na. Gaat op gevoel. Probeer dat zelf ook te zien. Zoveel leuker dan na-apen!
De boven cirkel is klaar. Hierna ben ik verder gegaan met het opvullen met blauwe stippen.

Hier zie je goed dat ik de grote stippen heb laten overgaan in de kleinere stippen. Vervolgens ben ik met kleine stipjes de gaatjes gaan opvullen.
Het wordt wel blauwer, maar ik ben er nog niet uit of het ook mooier is. De volgende keer zet ik de vaas eerst maar weer eens even in de vensterbank.
Zie hier het eind resultaat. De kleine beschadiging aan de rand van de opening zie je niet meer. Die heb ik opgevuld met porseleinverf. Niet met wit, maar met "Gebroken Wit", kleur 127. 
Een mooie kleur die je echt moet hebben! 

Bestel die dus mee met je startpakket!
Vaas: Kringloop.
Gebruikte porseleinverf: Royal Talens
Startpakketten: Klik hier. 
Sjablonen: Invenio.
);